måndag 4 juli 2011

Juniorsatsning

Så här i DM-cup tider så pratas det ute i landet om hur vi ska få fart på sporten.
När en förening bildas eller startar om så är det mycket viktigt att satsa på juniorer från början annars kommer klubben att dö ut inom några år.
Min erfarenhet är att det enklaste och minst tidskrävande är att gå ut till skolor och prata om sporten, viktigt att ha med sig en hjälm och övriga skydd att visa upp och låta några stycken testa. Givetvis ska klubben ha förberett detta med att ha färdiga tider och coacher för nybörjarträningar. Dessa träningar pratar man också om och har papper med sig att dela ut till eleverna.
Detta tar tid men är ändå mindre tidskrävande än t.ex. turneringar.
Nybörjarträningarna ska vara roliga och gärna uppdelade i grupper, kom ihåg att första intrycket är oerhört viktigt!
Väl sedan i laget så måste det finnas duktiga pedagoger som tränare, jag har sett alltför många personer som är tränare mer för sin egen skull än för spelarna. Min känsla är att det är mer vanligt i peewee.

En annan metod som jag inte provat men som jag tror mycket på eftersom jag jobbar inom skolan är att utbilda gymnastiklärarna i flagfootball. Detta gör att intresset även för "tacklingsfotboll" ökar. Ha ett samarbete med dessa lärare och informera dem om lagets träningar så att intresserade kan komma ned till dessa.
Klubben kan med fördel ordna flagfotbolls turneringar som med samarbete med skol IF drivs ute i skolorna.

En tredje metod är att ordna en turnering, t.ex. högstadieturnering. Här krävs det skydd och minst två coacher per skola i övrigt räcker det med sex träningar per skola innan turneringen. Inför måste man ha varit ute i skolorna och rekryterat spelare till deras skollag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar